Top 10 cele mai extreme locuri de pe Pamânt!

Author: Clo / Etichete:

Credeaţi că aţi văzut cele mai tari chestii cu care se mândreşte planeta noastră? Nici pe departe! Iată cele mai extreme locaţii pe care le putem găsi pe Pământ!

10 – Marea Moartă, cea mai joasă altitudine din lume!Ţărmurile Mării Moarte au cea mai joasă altitudine din lume, măsurând 422 de metri sub nivelul mării. De asemenea, Marea Moartă este cea mai sărată din lume (de 10 ori mai sărată decât Marea Mediterană), motiv pentru care animalele nu pot supravieţui în ea.
9 – Muntele Thor (Canada), cel mai vertical munte de pe PământMuntele face parte din Parcul Naţional Auyuittuq şi îţi oferă o privelişte uluitoare: peste 3200 de metri de latură verticală, numai bună de făcut bungee jumping! Nooot!
8 – Lloro (Columbia), cel mai umed loc din lume. Deşi mulţi ani s-a constatat că în nord-estul Indiei, în Cherrapunji, e află cel mai umed loc din lume şi s-au făcut chiar şi documentare despre acest lucru, specialiştii au aflat de curând că în Lloro (Columbia) cantităţile de ploaie sunt mult mai însemnate. Cum o fi să te plouă non-stop, tot timpul anului?
7 – Canalul Marianas (între Indonezia şi Japonia), cel mai jos punct din lume (10,924 de metri sub nivelul mării).
6 – Văile Uscate (Antarctica), cele mai uscate locuri de pe planetă. Se numesc aşa pentru că aceste locaţii nu ai mai simţit vreun strop de ploaie de mai bine de două milioane de ani. De-a dreptul extrem.5 – Oymyakon (Rusia), cel mai friguros loc locuit de pe Pământ (-71,2 grade Celsius). Oymyakon este un sat din Rusia, situat pe râul Indigirka şi a devenit cel mai friguros loc locuit de pe Pământ după ce în 1926 s-au înregistrat aici -71,2 grade Celsius. Satul este locuit de doar 800 de oameni, probabil înebuniţi după frig.
4 – Cascada Îngerilor (Venezuela), cea mai înaltă cascadă din lume (984m). Nu rata o privelişte de vis dacă mergi în Rio Caroni, Venezuela.

3 – Tristan de Cuhna (UK), cel mai populat arhipelag din lume. Situat la doar 2000 de mile de cel mai apropiat continent, insula din sudul oceanului Atlantic este locuită de doar 272 de oameni, împărţiti în doar 8 nume de familie. Locul este atât de mic, încât nici măcar nu au loc de o pistă de avion.
2 – Muntele Chimborazo (Ecuador), cel mai înalt punct de pe Pământ deasupra nivelului măriiToată lumea ştie că Everestul este cel mai înalt munte din lume (8848m) şi, teoretic, chiar aşa este. Dar nu mulţi ştiu faptul că muntele Chimborazo din Ecuador a primit distincţia de “Cel mai înalt munte de deasupra centrului Pământului”, chiar dacă măsoară doar 6310 metri. Explicaţia? Datorită faptului că Pământul este un corp sferoid aplatizat, acesta este mai lat la ecuator, ceea ce înseamnă că muntele Chimborazo este la doar un grad sud de ecuator şi la 6384 de kilometri de centrul Pământului, adică mai aproape de centru decât Everestul.1 – Deşertul Lut (Iran), 71 de grade CelsiusDeşi specialiştii credeau că două dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ se află în Al Azyziah, Lybia (unde s-au înregistrat 57,8 grade Celsius) şi Death Valley, California (55 de grade), un nou satelit NASA a localizat deşertul Lut ca fiind cel mai fierbinte loc de pe planetă. Aici au fost înregistrate 71 de grade Celsius.

1 comentarii:

Anonim spunea...

interesant!